Madagascar 2018

Madagascar - menu

 Madagascar - info (bron: vnl. Wikipedia)

   Vlag en wapen van Madagascar

vlag van Madagascar wapen van Madagascar

 • Officiële landstaal: Frans, Merina (Malagassisch)
 • Hoofdstad: Antananarivo
 • Regeringsvorm: Republiek
 • Staatshoofd: President Rivo Rakotovao (op 19 december 2018 zijn er presidentsverkiezingen geweest: uitslag op 9 januari 2019)
 • Regeringsleider: Premier Christian Ntsay
 • Religie: Volksgeloof, christendom
 • Oppervlakte: 587.295 km2 (0,9% water)
 • Inwoners: 25.054.161 (2017), 12.238.914 (1993), (42,7/km2 (2017))
 • Volkslied: Ry Tanindraza nay malala ô
 • Munteenheid: Ariary (MGA) (1-12-2018: 1.000,00 MGA = € 0,25)
 • UTC: +3 uur

Ligging Madagascar ten opzichte van continent Afrika

    Overzicht Madagascar met belangrijkste steden
    (bron: Behrens & Barnes, 2016. Wildlife of Madagascar)

Madagascar
Madagascar, ook wel Malagasië, officieel de Republiek Madagascar, is een eiland en een land ten oosten van het vasteland van het continent Afrika ligt, ervan gescheiden door Straat Mozambique. Het is het op drie na grootste eiland ter wereld, na Groenland, Nieuw-Guinea en Borneo.
Vermoed wordt dat de eerste mensen zich ongeveer rond het begin van de christelijke jaartelling vestigden, komend vanuit het oosten van Afrika en de Indonesische archipel.

Koninkrijk Imerina
Het Koninkrijk Imerina (Malagassisch: Fanjakan'Imerina) was een koninkrijk van de Merina en had in de 19e eeuw vrijwel heel Madagascar onder zijn heerschappij. Het koninkrijk werd omstreeks 1540 gesticht in Alasora (15 kilometer ten noordoosten van Antananarivo, de hoofdstad van Madagascar) door Andriamanelo. Deze eerste Merina-koning was ook de stichter van de dynastie, die tot de inname van Madagascar in 1897 door Frankrijk voortduurde. Koning Radama I veroverde het grootste deel van het eiland en inviteerde Britse missionarissen om er scholen te stichten. Hierdoor leerden een groot aantal Malagassiërs lezen en schrijven, zodat veel overleveringen betreft de geschiedenis van het Malagassische volk op schrift konden worden gesteld. Hij sloot bovendien het Anglo-Merinaverdrag met Groot-Brittannië, waarop het koninkrijk voortaan het Koninkrijk Madagascar werd genoemd. In 1882 bezag Frankrijk het koninkrijk als een Frans protectoraat.

Frans-Madagascar
In 1897 werd het koninkrijk Madagascar, na reeds vanaf 1882 deels onderdeel geweest te zijn van het Franse Protectoraat Madagascar, door Franse troepen veroverd en ingelijfd bij Frankrijk als de kolonie Frans-Madagascar. In het interbellum en in het begin van de Tweede Wereldoorlog werd het Madagascarplan op haalbaarheid onderzocht. Het plan beoogde alle joden uit West-Europa te verschepen naar Madagascar. Van 5 mei 1942 tot 6 november 1942 vond de slag om Madagascar (Operatie Ironclad) plaats waarbij de geallieerden het door Vichy-Frankrijk bezette Madagascar in handen kregen. In 1947 werd de Malagassische Opstand uitgevochten tussen de Fransen en de Malagassiërs, waarbij de laatsten de opstand verloren.

Republiek Madagascar
In 1960 kreeg het land zijn onafhankelijkheid van Frankrijk als de Malagassische Republiek. Eerste president werd Philibert Tsiranana. Begin jaren zeventig namen militairen de macht over, met als doel om in Madagascar een socialistisch systeem in te richten. De grote leider van de Malagassische Revolutie was de "Rode Admiraal" Didier Ratsiraka die in 1975 de Democratische Republiek Madagascar stichtte. De socialistische doelen werden echter niet verwezenlijkt. De economie raakte daarna in het slop.
In 1982 kreeg de overheid door het Internationaal Monetair Fonds een structureel financieel/economisch hervormingsprogramma opgelegd, in ruil voor financiële steun. In 1991 werd de democratie hersteld. Bij de verkiezingen van 1993 kwam Albert Zafy aan de macht. In 1997 keert Didier Ratsiraka terug als staatshoofd van Madagascar - ditmaal als democratisch gekozen president. Zijn aanvankelijke populariteit daalde echter aan het begin van het nieuwe millennium omdat de economische situatie slecht bleef. Nadat Marc Ravalomanana de verkiezingen had gewonnen brak tussen zijn aanhangers en die van Ratsiraka een burgeroorlog uit. Ratsiraka beschuldigde Ravalomanana van verkiezingsfraude. In de zomer van 2002 kwam de burgeroorlog tot een einde en kon Ravalomanana definitief aan zijn ambtsperiode beginnen.

Verkiezingen in 2013
Begin 2009 werd Ravalomanana's presidentschap uitgedaagd door Andry Rajoelina, de 34-jarige burgemeester van Antananarivo. Dit gebeurde te midden van grootschalige oppositionele protesten en onlusten in de stad. Rajoelina kwam in opstand vanwege de volgens hem autocratische en corrupte regeerstijl van de president. Hij verklaarde op 31 januari zelfs de macht over het land in handen te hebben. De week daarop werd hij door de regering 'ontslagen' en werd in zijn plaats een vertrouweling van de president naar voren geschoven. Na deze beslissing droeg president Ravalomanana de macht over aan de admiraal Hippolyte Ramaroson om een militaire regering te vormen. Ramaroson schaarde zich echter alsnog achter Rajoelina en droeg de macht meteen aan hem over. Een dag later erkende het Hooggerechtshof van Madagascar de legaliteit van de machtsoverdracht.
Onder grote internationale druk en sancties zijn in 2013 verkiezingen gehouden, waarbij zowel de ex-president als de toenmalige president werden uitgesloten van deelname. Hery Rajaonarimampianina werd gekozen tot nieuwe president.

Verkiezingen in 2018
Het parlement van Madagascar deed in 2015 een poging om Rajaonarimampianina af te zetten. Hij werd ervan beschuldigd ongrondwettelijk te handelen, maar het hooggerechtshof oordeelde in het voordeel van de president. In 2018 trad Rajaonarimampianina alsnog af om mee te kunnen doen aan de presidentsverkiezingen van dat jaar.
Op 7 november 2018 brachten ruim 9 miljoen Madagassi hun stem uit in de presidentiële verkiezing, waarin de ´zittende´ president Rajaonarimampianina, die enkele maanden geleden was afgetreden, het voornamelijk opnam tegen twee van zijn voorgangers: de president die in 2009 werd afgezet (Marc Ravalomanana) en degene die de staatsgreep toen leidde (Andry Rajoelina). In totaal waren er 36 kandidaten om het eiland, dat de voorbije jaren vaak geraakt werd door periodes van politieke instabliteit, te leiden. Onder die 36 kandidaten bevonden zich 4 oud-presidenten, 3 ex-eerste ministers, een pastor en een popster.
De eerste verkiezingsronde leverde voor geen van de kandidaten een absolute meerderheid op. De kandidaten met de meeste stemmen waren Andry Rajoelina (39,23%) en Marc Ravalomanana (35,35%).
Op 19 december 2018 was de tweede verkiezingsronde. Op 22 december 2018 maakte de verkiezingscommissie (CENI) bekend dat na telling van 92% van de stemmen Andry Rajoelina op 54,86 procent van de stemmen stond, tegenover 45,14 procent voor Marc Ravalomanana. In een verklaring op zondag 23 december zei Marc Ravalomanana dat het electorale orgaan de verkiezingen zou moeten onderzoeken. "Fraude en geweld hebben de overhand gehad en dit heeft een impact op de resultaten. De uitslag van deze verkiezing is niet geloofwaardig en de verkiezing is niet transparant" zei hij in een verkiezingsuitzending op zondag. "Het is waar dat ik zei dat ik de resultaten zal respecteren als de regels worden gerespecteerd. Helaas is dit niet het geval" zei Ravalomanana en hij riep zijn aanhangers ´wiens rechten zijn geschonden´, op om op te staan en hun keuzes te verdedigen (bron: www.africanews.com).
Op 9 januari 2019 werd de winnaar van de verkiezingen officieel bekend gemaakt: Andry Rajoelina.

Geografie
De afstand van noord naar zuid is zo'n 1.580 km en van oost naar west zo'n 579 km. Het hoogste punt is de Maromokotro met een hoogte van 2.876 meter. De belangrijkste rivier is de Manambolo.
Het eiland kan in de volgende geografische gebieden worden verdeeld:

 • centraal: Het Centrale Hoogland: 800 - 1500 m hoog, steppegebied, hoogvlaktes: roodachtig, rotsformaties. Madagascar wordt ook wel "Het Rode Eiland" genoemd,
 • oost: opeenvolging: steile kusten met bomen, ontboste delen, klein struikgewas, moerassige delen die uiteenlopen in lagunes en uiteindelijk uitlopen in een smalle kuststrook van 50 km breed,
 • west: grote alluviale vlaktes, en veel sedimentaire vlaktes, kalkplateau,
 • zuid: droge vlaktes (behalve de oostkust, die regen krijgt.

Paleografie
Tot ca 110 miljoen jaar geleden maakte Madagascar deel uit van Gondwanaland. De westkant zat vast aan Afrika ter hoogte van de huidige Somalische kust. De oostkust grensde aan India. Het brokstuk Madagascar-Seychellen-India maakte zich daarna los van Afrika en dreef een eind naar het zuiden. Daar bleef Madagascar liggen, maar de Seychellen en India begonnen rond 90 miljoen jaar geleden aan een lange tocht naar het noordoosten, waar India sinds het mioceen aan Azië vast is komen te zittenOok de luchtstromingen zorgen voor de verschillen tussen de gemiddelde temperaturen in Zuid-Afrika. Aan de oostkust heerst de Agulhasstroom.

Klimaat
Madagascar is een (ei)land gelegen ten zuidoosten van het continent Afrika. Madagascar is dankzij een redelijk grote variatie aan klimaatsoorten gezegend met een indrukwekkende natuur waar regenwoud, bergen en steppes elkaar afwisselen. Madagascar kent vooral grote verschillen in de hoeveelheid neerslag die er valt. Dat wordt veroorzaakt door het feit dat de meeste depressies vanuit oostelijke of noordoostelijke richting aangevoerd worden. Centraal op het eiland zorgt de lange bergkam ervoor dat de regen voor het grootste deel aan de oostkant, het noordoosten en het noordelijke puntje van Madagascar valt. In dit gebied is er dan ook sprake van tropische klimaten, waarbij de hoeveelheid neerslag bepaalt of er sprake is van een tropisch regenwoudklimaat, een tropisch moessonklimaat of een tropisch savanneklimaat. Het centrale deel van Madagascar kent een vochtig subtropisch klimaat dat zich volgens de Köppenclassificatie als Cwa en Cwb aan laat duiden in het geval van Madagascar. Het westelijke deel van Madagascar kent een warm steppeklimaat (type BSh) en een klein gebied rondom de monding van rivier Mangoky kent een warm woestijnklimaat.

Weer en orkanen
Op Madagascar kent men geen lente, zomer, herfst en winter. Eigenlijk is er sprake van twee seizoenen: het natte seizoen (regenseizoen, moesson) en het droge seizoen. Op sommige plekken in het oosten en het noorden van Madagascar zijn de verschillen tussen beide seizoenen marginaal. De hoeveelheid neerslag is dan in de winter wel minder dan in de zomer. Met een maandelijkse neerslagsom die boven de honderd millimeter ligt is het op die plekken eigenlijk nog te nat om te spreken van een echte droge periode. Verschillen in temperatuur zijn op het hele eiland ook niet zo groot. Op de meeste plekken liggen de maximumtemperaturen vrijwel het hele jaar rondom tropische waardes van rond de dertig graden. In het binnenland is op grotere hoogtes wat koeler.
Madagascar heeft de twijfelachtige eer om één van de landen ter wereld te zijn waar de kans op orkanen en tropische stormen vrij hoog is. Het orkaanseizoen op Madagascar begint in december en duurt tot medio mei. Vooral in de maanden februari en maart is er een verhoogde kans op tropische depressies en orkanen. De oostkust heeft de meeste kans om getroffen te worden door een orkaan. De kleinste kans om te maken te krijgen met een orkaan heb je in het zuidelijke puntje van Madagaskar.

Flora en fauna
De flora van Madagascar is in veel opzichten uniek. Dankzij de geisoleerde ligging is een groot aantal van de Malagassische plantensoorten endemisch: ruim 80% van de circa vijftienduizend plantensoorten op het eiland zijn nergens anders ter wereld te vinden. Ten oosten van het eiland strekt zich een bergketen over de gehele lengte van het eiland uit die zorgt voor grote klimaatverschillen aan weerszijden. In totaal kent het eiland zeven verschillende ecoregio's. Voor meer info, zie: Flora van Madagascar
De fauna van Madagascar is, dankzij de geisoleerde ligging van het eiland, uniek door zijn grote biodiversiteit en het grote aantal endemische diersoorten. Veel diergroepen komen nergens anders in de wereld voor. Hiertoe behoren onder andere de lemuren en tenreks (zoogdieren), de vanga's (vogels), de Madagascardaggekko's en Madagascarleguanen (reptielen) en de gouden kikkers (amfibieën). Voor meer info, zie: Fauna van Madagascar

Biodiversiteit
Door de oostelijke bergketen van Madagascar ligt het grootste deel van het eiland in de regenschaduw, hier valt beduidend minder regen dan aan het smalle gedeelte ten oosten van de bergketen. Dit draagt bij aan de grote biodiversiteit van het totale eiland. Conservation International classificeerde het eiland daarom als een 'hotspot voor biodiversiteit'. Dankzij deze bijzondere ecologie wordt Madagascar door sommige biogeografen het 'achtste continent' genoemd.

Bevolking
De belangrijkste bevolkingsgroep zijn de Malagassiërs komende vanuit Zuidoost-Azië. De belangrijkste etnische groepen of stammen hierbinnen zijn de Merina rond de hoofdstad, de Betsileo ten zuiden hiervan, de Betsimisaraka in het noordoosten en de Sakalava in het westen. In totaal zijn er ruim twintig etnische groepen, subgroepen en clans. Deze verdeling is echter vooral gebaseerd op de in het verleden gestichte koninkrijken en interne conflicten en wordt derhalve niet door alle wetenschappers erkend.
De geschatte levensverwachting voor 2015 is 64 jaar voor mannen en 67 jaar voor vrouwen. Vanuit etnologisch oogpunt kan de bevolking worden beschouwd als een mengsel van Maleise en Afrikaanse elementen. Later kwamen de Arabische handelaren die de islam, vooral in het noorden, invoerden. Op fysionomisch gebied is het overwicht van het Maleise element minder groot dan op taalkundig gebied.
Een klein deel van de bevolking wordt gevormd door nakomelingen van immigranten, zoals Europeanen, Indiërs, Creolen, Comorezen, en Chinezen.

Taal
In Madagascar worden in feite verschillende dialecten gesproken van eenzelfde taal, het Malagasi; taalkundig gezien gaat het om tien verschillende talen. De officiële vorm van het Malagasi is het Merina, een dialect van het Plateaumalagasi. De taal heeft een overduidelijke verwantschap met de Malayo-Polynesische tak van de Austronesische talen; vooral met de taal van de Ma'anjan en de Dajaks aan de midden- en bovenloop van de rivier Barito op Borneo, en behoort daar dan ook toe. Wel zijn er ook duidelijke invloeden van de Bantoe-talen.
Naast de tien Malagasitalen worden in Madagascar nog de Madagascar-gebarentaal, het Comorees en het Frans als belangrijke talen gerekend. Hoewel het Frans een officiële taal is en tijdens de Franse kolonisatie een grote rol speelde, wordt deze Indo-Europese taal door slechts 1 à 2 procent van de bevolking gesproken, voornamelijk door de maatschappelijke bovenlaag. Aan de kust wordt het Frans het meest onderwezen, omdat de mensen daar het liefst de dominantie van de Merinacultuur ontwijken.

Gezondheid
Het land kent veel ziektes, zoals malaria, Murine typhus, hepatitis A, hondsdolheid en de pest. De kindersterfte is een op de tien en in de zuidelijke regio vier op de tien. De gezondheidssector heeft zeer beperkte middelen en is door de politieke crisis en sancties nog op achteruitgegaan. De rijken en toeristen kunnen in particuliere ziekenhuizen verzorgd worden.
In de zomer van 2017 brak een zeer besmettelijke pestepidemie uit die zich in de luchtwegen verspreidt.(Longpest) De epidemie is verspreid vanuit een individu met de weinig besmettelijke builenpest waarvan de ziektevorm veranderde in de veel besmettelijkere longpest, die zich gemakkelijk via de lucht van mens tot mens kan verspreiden. Doordat de ongewone ziekteverspreiding pas laat herkend werd kon de ziekte zich wijd verspreiden. Elk jaar zijn er wel seizoensgebonden kleinere epidemieën, waardoor dit minder opviel. Van augustus tot laat oktober 2017 zijn er 127 doden gemeld en zijn ongeveer 1,800 vermoedelijke besmettingen volgens de World Health Organization.

Religie
De voornaamste religies zijn voor 52% animistische religies (waaronder voorouder- en amuletaanbidding), voor 41% het christendom en voor 7% de islam. Veel christenen vereren ook de voorouders, hoewel deze verering door de eerste missionarissen fel werd bestreden. Er zijn veel fady, regels en gebruiken die per streek sterk verschillen. Het is bijvoorbeeld strikt verboden om graven te fotograferen, onwetende toeristen kunnen daardoor in de problemen komen. Nakomelingen van immigranten hangen vaak hun oorspronkelijke religies aan. Door sommige Chinese Malagasiërs wordt bijvoorbeeld nog de Chinese volksreligie beleden en in de hoofdstad is een tempel van de Chinese generaal Guan Yu te vinden.

Economie
Madagascar is een van de armste landen ter wereld. Ongeveer 93% van de bevolking moet met minder dan twee dollar per dag rondkomen. De economische groei ligt al decennia onder de bevolkingsaanwas waardoor de bevolking alleen maar armer is geworden. In de periode 1960 - 2013 nam de bevolking met 2,9% per jaar toe terwijl de economie met slechts 1,8% groeide. De bevolking vervijfvoudigde van 5 miljoen in 1960 naar 23 miljoen in 2013 en de helft is jonger dan 20 jaar.
Het eiland kampt met moeilijke klimatologische omstandigheden, zoals cyclonen en droogte, en sprinkhanenplagen, maar ook met een overheid die niet goed functioneert. Politieke instabiliteit, corruptie en de sterke focus op de korte termijn maken het land minder aantrekkelijk voor binnen- en buitenlandse investeerders. Het land staat onderaan op de 163e plaats, van 189 landen in totaal, op de lijst van meest concurrende landen. Naast de landbouw is de mijnbouw een belangrijke economische activiteit.

Wegennet
Madagascar kent één doorgaande weg over het eiland met enkele aftakkingen. Deze weg, opeenvolgend de N6, N4 en N7, loopt van de noordpunt van het eiland (Antsiranana) via Ambondromamy, de hoofdstad Antananarivo, Fianarantsoa, Ihosy en Ambovome naar Tôlanaro nabij de zuidoostpunt. De belangrijkste aftakkingen zijn van Ambondromamy naar Mahajanga aan de westkust, van de hoofdstad naar Toamasina (Tamatave) aan de oostkust en van Ihosy naar Toliara aan de westkust. Alleen de hoofdweg en enkele belangrijke aftakkingen zijn geasfalteerd en in redelijke staat (met hier en daar wat gaten in het wegdek). De andere wegen zijn in slechte staat en alleen berijdbaar door 4x4-auto's en broussetaxi's. Particuliere auto's rijden er bijna niet en het meeste personenvervoer vindt plaats met volgepropte minibussen. Lokaal vervoer is hoofdzakelijk te voet, fiets, ossenkarren, lokale buslijnen, handgeduwde karren en riksja's.